Mijn kijk op sociale media

Likes, reacties en delen van berichten kost ons steeds meer tijd, zowel in ons zakelijke als privéleven. Wereldwijd groeit er al jaren het online platform en dit is een opmerkelijke ontwikkeling. Er zijn ontelbare kanalen en de kwaliteit van berichten verbeterd enorm. Maar hoe ga jij hier mee om en kun jij nog wel zonder sociale media?

Het wordt steeds normaler om je eigen online profiel te hebben zodat mensen alles van je kunnen volgen en kunnen weten wat je dagelijks allemaal doet. Het gaat erom dat je zo veel mogelijk volgers hebt die je foto’s en dus jouw leven leuk vinden.

Facebook is de meest gebruikte platform onder de Nederlanders, al neemt het dagelijkse gebruik wel steeds meer af. Instagram daarentegen doet het erg goed. Er zijn verschillende soorten accounts te vinden en zelfs bedrijven maken steeds meer gebruik van Instagram om te adverteren. (Hoon, 2018)

Maar waarom vertel ik dit eigenlijk? De toename van sociale media heeft namelijk zo zijn voor én nadelen. Voor mijn opleiding Communicatie is het gebruik van social media een onderwerp dat vaak aan bod komt. Ik leer juist content creëren via de online kanalen. Voor mij is dus de online wereld erg belangrijk om me te ontwikkelen en om contact te leggen met de buitenwereld.

Nadelen van sociale media worden de laatste tijd steeds vaker benadrukt. Tieners raken verslaafd aan hun telefoon in plaats van dat ze lekker naar buiten gaan. Toen ik klein was, was ik altijd buiten te vinden, weer of geen weer. Los van dat je enorm verslaafd kan raken, brengt het nog meer risico’s met zich mee. Waaronder de controle over de informatie die naar buiten wordt gebracht. Mensen kunnen zeggen en schrijven wat ze willen en hier valt heel weinig aan te doen. Binnen mum van tijd staat er iets op het net en kan de hele wereld het zien.

Tuurlijk heeft social media ook zo zijn voordelen, zoals eerder benoemd. Voordelen van sociale media kunnen zijn dat je erg gemakkelijk contact kunt leggen met mensen over de hele wereld. Ook kan er ontzettend snel worden ingespeeld op de actualiteit. Nieuws kan gedeeld worden en mensen kunnen reageren en zelfs elkaar steunen.

Al met al is social media een enorm platform met zo zijn voor- en nadelen. Er is één ding wat ik je graag wil meegeven: wees bewust van je gebruik van sociale media. Ik als communicatiestudent probeer er ook een goede balans tussen te vinden.

Ga eens naar buiten en kijk om je heen! Ontdek de wereld buiten je scherm.

 

Deel dit bericht!

670 Comments